انواع روشها و تکنيکهاي حفاري

تاريخچه حفر گمانه بسيار قديمي است و پيشينيان براي جستجوي آب در دشتها و دره‌ها به حفر گمانه مي‌پرداخته‌اند و چون تلمبه اختراع نشده بود، در اغلب موارد آب از چاه (گمانه) به صورت آرتزين خارج شده و يا چهارپايان کار آبکشي را انجام مي‌دادند. تا آنجا که تاريخ نشان مي‌دهد قديميترين گمانه‌ها در چين حفر شده و سيستم حفاري ضربه‌اي که امروزه در حفر گمانه مورد استفاده قرار مي‌گيرد، همان طريقه قديمي است که در چين متداول بوده است. براي حفر گمانه به اعماق مختلف ، اقطار و در سنگهاي گوناگون ، وسايل و تجهيزات و ماشين آلات حفاري در انواع و استانداردهاي مختف با تکنولوژيهاي گوناگون متداول است.

 حفاري شوئيدني (Wash boring) :
اين حفاري براي بدست آوردن نمونه‌هاي خاک ، حفاري اکتشافي براي بررسيهاي اوليه ، حفر گمانه براي برخي آزمونهاي برجا از جمله آزمايش SPT بکار مي‌رود.

      روش حفاري:
بالا و پايين رفتن سر مته باعث سست شدن مواد زير لوله تزريق آب مي‌شود. آب با فشار زياد از سوراخ سر مته خارج و خرده‌ها را به خارج هدايت مي‌کند.

      مزايا:
نياز به کارگري با مهارت کم دارد. در همه نقاطي که براي وسايل سبک قابل دسترس باشند، قابل اجرا است.

      محدوديتها:
اجراي عمليات ، مخصوصا در عمق بيش از 10 متر کند است. نفوذ در خاک مقاوم مشکل و در سنگ غير ممکن است. خارج کردن گراول از لوله جدار مشکل است و منجر به کاهش کيفيت نمونه‌ها مي‌شود. گرفتن نمونه دست نخورده مشکل است.

 

 

 

 حفاري مته دوراني (Ratary drill)  :
اين روش هم نمونه‌هاي خاک و سنگ را بدست مي‌دهد و هم نمونه‌هايي براي انواع آزمايشهاي برجا ايجاد مي‌کند. اين روش در حفر گمانه‌هاي غير قائم براي زهکشي افقي يا ايجاد مهار کاربرد دارد.

      روش حفاري :
پيشروي توسط سر مته برنده که در انتهاي لوله حفاري قرار دارد و تحت فشار هيدروليکي است، انجام مي‌شود. ديواره چاه را معمولا گل نگاه مي‌دارد.

      مزايا :
روشي نسبتا سريع است و مي‌تواند در همه نوع مواد نفوذ کند. براي همه نوع نمونه گيري مناسب است.

      محدوديتها :

جابجا کردن وسايل در زمينهاي ناهموار و باتلاقي مشکل است و محتاج راه مناسب است. همچنين محتاج سکوي تسطيح شده است. کارايي حفاري با توجه به اندازه دستگاه متغير است.

 

 

 

 حفاري اوگر مارپيچي ممتد:
اين دستگاه سوراخهايي به قطر کوچک تا متوسط حفر مي‌کند و بطور پيوسته نمونه‌هاي دست خورده مي‌گيرد. معمولا در خاکهاي داراي چسبندگي ، که چاه بدون لوله جدار ريزش نمي کند، انجام مي‌شود.

      روش حفاري :
حفاري با چرخاندن رشته ممتد اوگرمارپيچي صورت مي‌گيرد.

      مزايا :
روش سريع در خاکهاي مقاوم و سنگ نرم است. پس از خروج اوگر ، اگر چاه باز باقي بماند، امکان نمونه گيري SPT وجود دارد.

      محدوديتها :

پس از خروج اوگر در مواد با چسبندگي کم يا دانه‌اي و يا بدون چسبندگي ، چاه ريزش مي‌کند و لذا عمق حفاري تا نزديکي سيستم ايستابي محدود مي‌شود. روشهاي نمونه گيري محدود و نمونه‌هاي بدست آمده دست خورده‌اند.
 

 

 

 اوگر ميان تهي:
اين دستگاه سوراخهايي با قطر کم تا متوسط براي نمونه گيري از خاک حفر مي‌کند.

      روش حفاري :
روش حفاري مشابه حالت قبل است با اين تفاوت که ساقه مجوف به داخل زمين پيچانده مي‌شود تا نقش يک لوله جدا را بازي کند.

      مزايا :
روش سريع خاکهاي ضعيف تا نسبتا مقاوم است. گرفتن نمونه‌هاي SPT و UD امکانپذير است. در خاکهاي مقاوم حاوي لايه‌هاي شني ، نفوذ به اعماق زياد مشکل و به داخل قطعات سنگ غير ممکن است. دست خوردگي قابل ملاحظه‌اي ممکن است بر اثر مته اوگر در خاک بوجود ايد.
 

 

 

 اوگرهاي با قطر زياد:
اين روش براي حفر سوراخهاي با قطر زياد (تا 10 سانتيمتر) براي کسب نمونه‌هاي دست خورده و بررسي لايه‌ها در خاکهاي داراي چسبندگي که گمانه نياز به حايل ندارد، مورد استفاده قرار مي‌گيرد.

      روش حفاري :
با چرخاندن اوگر داراي قطر زياد خاک بريده شده و گمانه حفر مي‌شود.

      مزايا :
روشي سريع بوده و بررسي شرايط خاک در زير زمين از نزديک را امکانپذير مي‌سازد.

      محدوديتها :
عمق حفاري توسط سطح ايستابي و شرايط سنگ محدود مي‌شود. ماشينهاي بزرگتر محتاج راه دسترسي مناسب هستند. براي خاکهاي بدون چسبندگي ، رسهاي نرم و خاکهاي آلي مناسب نيست. نمونه‌ها دست خورده است.

 

 

 

 حفاري ضربه‌اي:
تنها در حفاري چاههاي آب بکار مي‌رود. نمونه‌هاي شسته شده توسط گل‌کش ‌خارج مي‌شود. عمق تا سنگ بستر را مشخص مي‌کند.

      روش حفاري:
سر مته سنگين بالا آورده شده و رها مي‌شود تا مواد شکسته شده و يک مخلوطي از خرده‌ها و آب ايجاد شود که توسط گل‌کش با پمپهاي ماسه کش خارج مي‌شود. ديواره چاه توسط لوله جدار ، پابرجا نگاه داشته مي‌شود.

      مزايا:
روشي نسبتا اقتصادي جهت تعبيه گمانه‌هاي با قطر زياد (تا 60 سانتيمتر) در انواع مواد است.

      محدوديتها:

ابزارها بزرگ و پر زحمت است. در خاکهاي قوي و سنگ به کندي انجام مي‌شود. اغتشاشات اطراف سر مته که ناشي از ضربات پر انرژي سر مته است، به شدت بر مقادير SPT تاثير مي‌گذارد. مغزه گيري و نمونه UD سنگ امکانپذير نيست.
 

 

 

 مته چکشي:
براي حفر چاه آب و چاههاي اکتشافي در داخل قطعه سنگها مناسب است.

      روش حفاري:
مشابه حفاري ضربه‌اي است. شمعي که توسط نيروي ديزل رانده مي‌شود براي راندن لوله جدار مضاعف استفاده مي‌شود. در حالي که جريان هوا تراشه‌ها را از لوله داخلي خارج مي‌کند.

      مزايا:
نفوذ نسبتا سريع در قطع سنگها و قلوه سنگها است.

      محدوديتها :
مشابه حفاري ضربه‌اي است، با اين تفاوت که پيشروي به مراتب سريعتر است.

 

 

 

 مته ضربه‌اي بادي:
اين روش براي حفر گمانه براي آتشباري ، دوغاب زني و مهار سنگ است. روش سريع براي حفر چالهاي با قطر کم در سنگ سخت است. بهترين کاربرد را در سنگهاي سخت توده‌اي دارد. نمونه‌ها منحصرا به ذرات و تراشه‌هاي کوچک است. براي نمونه گيري بکار نمي‌رود. در سنگهاي سست داراي شکستگي با لايه‌هاي رس يا شيل مرطوب ممکن است تمام لوله حفاري در سوراخ باقي بماند.

      روش حفاري :
ضربات و چرخيدن سر مته ، سنگ را خرد مي‌کند و تراشه‌ها توسط فشار هوا خارج مي‌شود.


نظرات شما عزیزان:

نام :
آدرس ایمیل:
وب سایت/بلاگ :
متن پیام:
:) :( ;) :D
;)) :X :? :P
:* =(( :O };-
:B /:) =DD :S
-) :-(( :-| :-))
نظر خصوصی

 کد را وارد نمایید:

 

 

 

عکس شما

آپلود عکس دلخواه:






برچسب‌ها:

تاريخ : برچسب:حفاری,مته,مته چکشی,مته ضربه ای بادی, | 10:56 | نویسنده : پرویز زرانگوش 09183347188 |
.: Weblog Themes By VatanSkin :.